Gaver med omtanke

Hvorfor stemmen ændrer sig, når den påvirkes af helium

Hvorfor stemmen ændrer sig, når den påvirkes af helium

Du har sikkert set på tv, hvordan Helium kan få stemmen til at blive lys og skinger – næsten som en smølf. Det foregår som regel ved, at man suger Helium ud af en ballon.

Svar på Helium spørgsmål

Her kan du få svar på de ofte stillede spørgsmål om Helium og stemmeændring.

  1. Hvad er det egentlig der gør, at stemmen ændrer sig?
  2. Kan det være farligt?
  3. Kan den skingre stemme ligefrem blive permanent, som rygtet lyder?

Alt dette vil vi gøre dig klogere på i den følgende artikel, så læn dig godt tilbage og smæk benene op.  

Helium stemme

Vi starter teknisk ud. Helium er det 2. grundstof i det periodiske system og har det kemiske symbol He.

Under normale tryk- og temperaturforhold optræder Helium som en farveløs, lugt- og smagsfri samt ugiftig gasart. Helium anvendes som kølemiddel til blandt andet superledende magneter, i åndedrætsudstyr til dykning, som opdriftsgas i balloner og luftskibe, og som beskyttelsesgas til mange industrielle formål.

Men hvor kommer det med stemmen så ind?

Jo, det forholder sig sådan, at lyden af stemmen transporteres hurtigere gennem Helium end normal luft, da Heliums tæthed er langt mindre. Det er altså lydens hastighed der bliver forøget, og derved bliver stemmen lysere i tonelejet. Lidt ligesom, hvis du spoler hurtigt frem på et gammeldags kassettebånd, imens du kan høre lyden.

Stemmelæberne bevæger sig ikke hurtigere ved indånding af Helium. Det er selve lyden, der kommer hurtigere frem på grund af den lave tæthed.

Se og hør en radiovært med Helium stemme:

Man kan også gå modsat til værks og indånde svovlhexafluorid, som er en anderledes gas i den forstand, at den er meget tættere end normal luft. Dermed er lyden længere tid om at komme frem. Og ja, rigtigt gættet – det gør, at stemmen bliver dybere end normalt.

Er det farligt?

Det kan være farligt, at inhalere Helium og Sundhedsstyrelsen fraråder al inhalering.

Rent Helium på 99,99999 procent indeholder ikke ilt, og derfor trækker du vejret med Helium, når det inhaleres. Det betyder, at kroppen mangler ilt. Tænk på, hvad der sker, hvis du undværer ilt i længere tid. Du bliver svimmel - og besvimer i sidste ende. Hvis du derefter stadig ikke modtager ilt, bliver du kvalt. Det samme kan ske ved inhalering af Helium i store mængder.

Det er ligesom, når du kører bil. Du kan sikkert godt overleve at køre 200 km/t. – men det anbefales ikke, og er desuden ulovligt. Risikoen for at det går galt er til stede. 

De rapporterede dødsfald som følge af Helium indånding, er helt sikkert ikke sket ved en enkelt indånding fra en ballon, men mange! Men spørgsmålet er jo, hvor mange inhaleringer der skal til, før at det går galt!

Kan Helium sætte sig fast, så man får permanent smølfe stemme?

Nej, det er en skrøne. Det er der ingen videnskabelig dokumentation bag. Stemmen forandrer sig ved, at den får en højere hastighed gennem Helium. Hvis det skulle blive en permanent tilstand, ville det kræve, at du altid snakkede igennem Helium.

Et lille opråb

Selvom stemmen er underholdene, anbefaler vi dig at benytte Helium ballongas til det formål, det er skabt til - at få ballonerne op og svæve. Køb farverige balloner og fyld dem med Helium. Se dem smukt stige til vejrs, og nyd dem så længe de svæver.

Hvad leder du efter?

Din kurv