VI HOLDER FERIELUKKET I UGE 42 - D.18.-22. OKTOBER!

Alt hvad du skal vide før du køber helium

Alt hvad du skal vide før du køber helium

Når du er på udkig efter Helium til balloner, er der nogle ting, som er vigtige at vide og være særligt opmærksom på, og dem kan du læse lige her.

Du kan både købe Helium i webbutikker og i nogle enkelte fysiske butikker rundt i Danmark. Prisen på Helium er typisk lidt dyre i de fysiske butikker. I Bilka finder du Helium til ca. 100 kr. dyrere end i webbutikkerne.

Online kan du købe Helium lige her hos os. Vi råder et stort udvalg af Helium til balloner i forskellige mængder – afhængig af om du skal bruge Helium til 14 eller 75 balloner.

Antal liter og tryk

En Helium tank har et bestemt antal liter og bars tryk, og det ganget sammen, giver mængden af Helium ballongas. Vi har eksempelvist en Helium beholder med 2,2 liter Helium og et tryk på 100 bar. Det betyder, at du har (2,2 x 100) 220 liter Helium ballongas.

Når du kigger rundt på markedet, er det et af de særlige ting du skal være opmærksom på. Netop, fordi nogle butikker sælger 2,2 liter og andre 220 liter Helium ballongas, og det kan altså være fuldstændig den samme mængde der er i tanken.

Højtrykstanke versus lavtrykstanke

Trykket i Helium tankene svinger, alt efter om det er en højtryks- eller lavtrykstank. Vi har højtrykstanke i forskellige størrelser, blandt anden en med 220 liter Helium ballongas der består af 2,2 liter Helium med et tryk på 100 bar.

Lavtrykstanke indeholder et lavere tryk, og det kan ses og mærkes på deres holdbarhed, samt hvor mange balloner du kan fylde med en forholdsvis stor tank, i forhold til, hvor mange de kan fylde med de mindre højtrykstanke.

En lavtrykstank på 275 liter Helium kan fylde 30 latexballoner på 9 tommer, hvor en højtrykstank på 220 liter ballongas kan fylde 29 latexballoner på 9 tommer. Prisen på 275 liter er 30 kr. dyrere end den på 220 liter, så er den sidste ballon virkelig 30 kroner dyrere?

Svaret er selvfølgelig nej. For at forklare den vigtigste forskel, må vi lige gennemgå lidt teknik:

VIGTIGT: Helium kommer ud af en beholder fordi der er tryk i beholderen. Derfor vil Heliumet komme langsommere ud, efterhånden som trykket falder og Heliumet kommer ud. Når trykket når ned på 1 bar i beholderen, er trykket det samme som udenfor beholderen, og derfor kommer det sidste Helium ikke ud, men forbliver i flasken!

Så for at vende tilbage til de to førnævnte eksempler, så vil tanken med de 275 liter ballongas, beholde de sidste 13,4 liter Helium inde i beholderen, fordi den består af 13,4 Liter Helium med 21 bars tryk. Selvom der er 275 liter i tanken, kan du altså kun bruge de (275-13,4) 261,6 Liter. Der er højtrykstanken bedre, for den består af 2,2 liter Helium med 100 bars tryk, og derfor er det kun de 2,2 liter der bliver i tanken.

Hermed består den første del af forskellen, men holdbarheden spiller også en prisrolle. Lavtrykstanken kan nemlig holde tryk i 6 måneder, mens højtryksbeholderen nemt kan holde sig i 2 år... til gengæld er den dyrere at producere.

Skal du derfor bruge alt dit Helium i løbet a 6 måneder, og du skal bruge Helium til minimum 30 balloner, så bør du købe lavtrykstanke... men vil du gerne gemme noget til næste år, så bør du købe højtryk.

Er Helium rent?

Der er stor forskel på Helium produkterne, og det betyder også, at der er stor forskel på, hvad en Helium tank indeholder. Hos de ovennævnte webbutikker er alle deres Helium tanke fyldt med 99,99999 procent rent Helium, hvorfor produktet og kvaliteten er den bedste.

Andre butikker sælger tanke, hvor halvdelen af indholdet er Helium og den anden halvdel ilt. Det betyder, at kvaliteten er ringe, og at balloner, som fyldes med det svæver i meget kort tid.

Holdbarhed og opbevaring

Holdbarheden er forskellig fra højtryks- og lavtrykstanke. En lavtrykstank skal være tømt i løbet af et halvt år, hvorimod en højtrykstank kan holde i 2 år.

Helium tankene må ikke stå i direkte sollys. De kan sagtens opbevares i et varmt eller koldt rum/skur. Faktisk kan de tåle en temperatur fra -50 til +50 Celsius grader.

Bortskaffelse: De fleste Helium tanke, som du køber, kan ikke genfyldes og indeholder ingen pant, og derfor skal den afleveres på en genbrugsstation.

Nyttig balloninfo

En 9 tommer latexballon skal have 8 liter Helium, en 11 tommer ballon 15 liter og en 12 tommer ballon 23 liter. Hvis du har købt nogle balloner, som du gerne vil have Helium i, så skal du kontakte forhandleren, og spørge, hvor mange tommer og cm. de er på. Derudover, om de velegnet til Helium. Ikke alle balloner er egnet til Helium. Hvis kvaliteten ikke er i orden, vil ballonerne sprænge og nogle vil ikke svæve.

Rigtig god fornøjelse med dit Helium til balloner!

Hvad leder du efter?

Din kurv